Hoe werkt een mechanisch horloge

crown

Hoe werkt een mechanisch horloge?

Een mechanisch horloge werkt op basis van een reeks tandwielen, veren en een balanswiel om de tijd te meten.

Het hart van het mechanische horloge is de hoofdveer. Deze veer wordt opgewonden door de kroon van het horloge te draaien en slaat energie op terwijl deze wordt opgewonden. Deze energie wordt vervolgens geleidelijk vrijgegeven naarmate de veer ontspant, waardoor de andere componenten van het horloge worden aangedreven.

De vrijgekomen energie van de hoofdveer wordt via de overbrengingsverhoudingen van de tandwielen overgedragen aan het balanswiel. Het balanswiel is een wiel met een veer eromheen, die op en neer beweegt met een constant tempo. Deze beweging wordt geregeld door de ankergang, die het wiel steeds op een vast tempo stilzet en vervolgens weer laat bewegen.

De beweging van het balanswiel wordt via een reeks van wielen overgedragen aan de wijzers van het horloge, die dan de tijd aangeven op de wijzerplaat.

Een mechanisch horloge heeft regelmatig onderhoud nodig om de nauwkeurigheid te behouden en de componenten soepel te laten bewegen. Dit onderhoud omvat vaak het demonteren, reinigen en smeren van de bewegende onderdelen en het eventueel vervangen van versleten onderdelen. Ook wel een horloge revisie genoemd. Lees hier meer over op deze pagina

vakmanschap2
Breitling revisie

Hoe werkt een mechanisch horloge?

Nu kunnen wij er natuurlijk mooi over schrijven, maar wij hebben ook een hele mooie animatie online gevonden. Waar je heel duidelijk kunt zien hoe dit allemaal in zijn werk gaat. De onderdelen die je in deze animatie terug kunt vinden kunnen wij allemaal reviseren.